2 mai 2012

Shocking Blue

Samen met vriendin Diana Ozon en graffitiartiest Dr. Rat maakte Hugo Kaagman deel uit van de Amsterdamse punk- en kraakbeweging en was medeoprichter van het fanzine de Koekrant en de punkclub DDT666. De Zebrapanden in de van de Sarphatistraat kreeg zijn zebramotief van hem.
Kaagman is sinds eind jaren zeventig actief als graffitikunstenaar. Verschillende reizen naar Afrika, de Blakan, Japan, de beide Amerika's en de Caribische eilanden, maar ook regelmatige uitweidingen naar Marken en Volendam beïnvloeden zijn werk met oosterse decoratiepatronen en leveren een gigantisch archief op van authentieke iconen, motieven en landmarks. Kaagman wekt het vastgelopen en tot volstrekte kitsch geworden verschijnsel Delft blauw los van het oude medium. Door het driftig gebruik van het Delfts blauw weet hij een brug te slaan tussen low culture en high art, tussen Oud-Hollandse ambachtelijke kunst, punk en avant-gardisme. Hij gebruikt en moderniseert voor de toekomst en vaak met een scherpe politieke blik tradities uit het verleden met typische beelden als een boom, een molen, een koe, vogels of een fietser in het Delfts blauw, herhaald en gespiegeld, maar op een nieuwe manier gecombineerd. Zijn werk bevat veel informatie over de geschiedenis van Nederland en de Nederlandse tegelkunst uit de 16e en 17e eeuw (zoals Spaanse invloeden als mauresken, Chinese meanders van Oosters porselein, ooit door Nederlandse schepen vervoerd, etc.). Typerend voor zijn werk van de laatste 10 jaren is de fascinatie voor metamorfosen afgebeeld in de overgang van verschillende patronen in elkaar. Zebra-motieven lopen over in Arabische, Chinese, Delfts blauwe en Griekse motieven...
Of: hoe de geschiedenis van Delfts blauw toch nog niet voltooid is, het sjablonisme van Kaagman toe voegt aan universeler bruikbare beeldmiddelen en Nederland erdoor herkenbaar blijft: "Shocking Blue".



Aucun commentaire: